Waarom zou je jouw afscheid delen in een groep ? 10 redenen om het wel te doen !

1 Je kan je eigen ervaringen delen met lotgenoten
Het delen van hoe jij het afscheid hebt ervaren met mensen die dit ook op een of andere manier hebben meegemaakt kan verluchting geven. Er komt beweging in jouw verhaal en bij jouzelf. De verhalen van anderen kunnen herkenning teweeg brengen bij jou en het gevoel geven dat je niet alleen bent in jouw rouwproces. Ook al is elk afscheid persoonlijk en uniek , sommige dingen zijn herkenbaar voor anderen in een soortgelijke situatie. Het praten over verlies stimuleert de cognitieve verwerking hiervan.

2 Sociale ondersteuning
Door in groep samen een proces door te maken ben je voor een deel ondersteund door een sociaal vangnet. Samen beleven, samen luisteren en ervaren kan een band scheppen die misschien nog na de bijeenkomsten zal blijven bestaan.

3 Je maakt tijd en ruimte voor jouw afscheid
Je bent heel druk bezig met allerlei activiteiten omdat het leven ook doorgaat. Zeker als je professioneel nog actief bent en een gezin hebt, is het niet eenvoudig om tijd te maken voor jouw rouw. De deelname aan een groep dwingt je als het ware om hier even tijd voor te maken en stil te staan bij hetgeen is gebeurd.

4 Je doet actief iets
Je blijft niet bij de pakken zitten. Je gaat actief iets ondernemen om het afscheid beter te begrijpen en te plaatsen in jouw levensverhaal. Dit kan jouw eigenwaarde ten goede komen.

5 Je gaat jezelf ook beter begrijpen
Het afscheid nemen brengt je dichterbij je kern van wie je bent en waarom je hier bent. Als je bereid bent om de stap te zetten naar het echt kijken naar jouw rouw dan leer je jezelf nog beter kennen en begrijpen waarom je de dingen doet die je doet.

6 Je krijgt en deelt informatie
In een groep deelt men informatie over rouw en afscheid. Er wordt veel over rouw gesproken en geschreven, helaas nog vaak zaken die niet helemaal kloppen. In een groep is er voldoende aandacht voor  informatiedeling zodat je een juist beeld krijgt over rouw en wat het voor jou betekent.

7 Familie en vrienden begrijpen het niet helemaal
Jouw eigen omgeving heeft niet altijd de tijd, zin of de behoefte om over het afscheid te spreken. Ze begrijpen het misschien niet helemaal goed hoe het nu juist met jou zit en hoe ze met jou kunnen omgaan. Mensen die zelf ook met een afscheid zijn geconfronteerd zullen je misschien sneller begrijpen door hun eigen ervaringen.

8 Je ontdekt nieuwe mogelijkheden om te herinneren
Naast het kijken naar de verlieservaring wordt er ook tijd genomen om te leren van elkaar hoe je herinneringen koestert. Je kan zo nieuwe dingen leren en toepassen om te herinneren.

9 Je kan oefenen met nieuwe dingen
In groepen wordt er vaak gewerkt met meditatie, relaxatie, schrijfoefeningen, creatieve ideeën. Deze stellen jou in staat om nieuwe zaken te exploreren en eventueel te integreren in jouw leven.

10 Je kan praktische zaken bespreken
Het leven gaat ook verder, als nabestaande is het ook fijn om praktische zaken te delen en te bevragen.

Wil je graag jouw afscheid en rouwervaringen delen in een groep ?

Vanaf 9 oktober as start er een nieuwe afscheidscirkel in Antwerpen. Gedurende 5 avonden gaan we samen delen en ervaren.
Meer info vind je hier

Reacties zijn gesloten.