Informatie

Wat te doen als je plots met afscheid wordt geconfronteerd?

  1. Zorg dat je niet alleen bent, zoek en vraag gezelschap van vrienden, familie, collega’s, buren.
  2. Neem je tijd. Rouwen en afscheid nemen heeft tijd nodig. Het is nodig om wat te vertragen, door jezelf tijd te geven kunnen ook onbewuste processen gebeuren. Bewust werk je, onbewust verwerk je in gedachten.
  3. Geef aan wat je voelt. Dit is voor veel mensen moeilijk omdat we niet hebben geleerd om verdrietige gevoelens te delen. Probeer het toch, mensen uit jouw omgeving kunnen niet raden hoe jij je voelt. Je kan een beetje van jezelf laten zien. Je kan proberen jouw pijn te onderdrukken maar dit kan maar een tijdje. Om te helen moet je jouw pijn onder ogen zien.
  4. Je leven verandert, sommige routines zullen anders worden, nieuwe noden komen naar boven. Gun jezelf deze veranderingen.
  5. Vraag om hulp, zowel praktisch als emotioneel. Ga er niet van uit dat anderen de eerste stap gaan zetten. Geef aan wat jouw behoefte is en laat voor je zorgen. Laat mensen weten wanneer je gezelschap wilt of wanneer je met iets hulp nodig hebt.
  6. Luister naar jouw lichaam. In het begin is het in shock, overlevingsmodus, zorg dus dat je een beetje beweegt. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Wanneer je lichaam in beweging is komt ook de geest wat in beweging en krijgt het wat ruimte. Vecht tegen stress en vermoeidheid door genoeg te slapen, goed te eten en wat oefeningen te doen. Probeer alcohol en medicatie tot het minimum te herleiden, ze verdoven maar genezen niet.
  7. Stel grote veranderingen uit. Grote beslissingen zoals verhuis, nieuwe job e.a. zet je beter even op pauze. Misschien heb je wel de behoefte om te veranderen, laat het even rusten en focus op het rouwproces.
  8. Zoek hulp van een coach, therapeut. Symptomen van lichte depressie kunnen voorkomen worden, en als deze niet vanzelf weggaan of je blijft negeren dat het verlies heeft plaats gevonden, kan begeleiding zeker helpen. Rouwen vraagt tijd, geduld, moed en ondersteuning.
  9. Maak tijd om iets te doen wat jou plezier geeft. Ook al lijkt dit raar in periode van diep verdriet, zorg toch ook, al is het iets kleins, dat je plezier hebt.
  10. Wees zacht en lief voor jezelf. Gun jezelf deze tijd om te helen en te luisteren naar wat jij echt nodig hebt op elk moment.

Download een pdf met deze tekst hier. (Rechtermuisknop > opslaan als)

Je kan ook meer informatie, mooie teksten en achtergrond vinden op de facebookgroep van afscheidscoach.