Klanten

Pijn in het hart … de eerste schok 

Plots verlies kan ons allemaal overkomen. Het overvalt je, je kan er niets aan doen, je draagt er geen verantwoordelijkheid voor en dan sta je daar met al jouw gevoelens. Rauwe diepe gevoelens van verdriet. Het plotse afscheid doet enorm pijn en je gelooft het eigenlijk niet. Het kan toch niet waar zijn, en toch ….

Zoveel gevoelens of juist niet 

Wellicht ben je omringd door vrienden en familie, die ook de schok voelen van het nieuws.

Zij proberen je zo goed mogelijk op te vangen en er te zijn voor jou… jij voelt enkel de pijn. Je gaat ermee slapen en je staat ermee op. Een algemene dofheid maakt zich meester van jou. Je voelt alsof je niet meer echt in je lichaam zit. Je slaapt misschien heel slecht of heel weinig en je piekert continu over hoe het nu verder moet.

En wat met praktische dingen?

De praktische zaken vragen echter ook jouw aandacht. In het geval van een overlijden: hoe gaat de begrafenis geregeld worden, wat zijn de laatste wilsbeschikkingen, hoe wou de overledene de begrafenis, wie moet er uitgenodigd worden,… Tal van praktische vragen die je moet oplossen terwijl je helemaal in schok bent en je eigenlijk diep ver weg wilt kruipen om die akelige realiteit niet onder ogen te hoeven zien.

Wat kan de afscheidscoach hierin betekenen?

In deze eerste periode van schok kan de afscheidscoach je bijstaan om de eerste rauwe gevoelens te ventileren als je voelt dat je hiermee jouw naaste omgeving niet wilt belasten of je voelt dat je nergens echt hiermee terecht kan. Je kan je verhaal vertellen en jouw gevoelens uiten in een veilige begeleide omgeving.

Hoe doen we dit?

We kijken samen op welke manier je jouw verdriet kan ventileren door erover te spreken, het neer te schrijven, te tekenen… wat jou helpt om het sterke gevoel waarmee jij nu zit al een beetje ruimte te geven. Deze eerste hulp bij afscheid kan zowel telefonisch als face to face gebeuren. Wat voor jou het beste werkt, en er wordt voor gezorgd dat je op heel korte termijn een professioneel luisterend oor hebt.

Je mag rekenen op een snelle interventie van de afscheidscoach in deze fase van jouw verdriet.

Een afscheidsritueel?

Naast het omgaan met jouw gevoelens kan je, indien je voelt dat je er alleen voor staat om de praktische zaken te regelen of een mooi afscheidsritueel te organiseren, ook de afscheidscoach hierin raadplegen. Klik hier voor meer informatie.

De realiteit komt binnen. 

De eerste schok is achter de rug. Mogelijke afscheidsrituelen zijn gebeurd en je blijft een beetje achter met jouw verdriet. Iedereen in jouw omgeving neemt terug de gewone gang van leven op en jij voelt dat het nog helemaal niet gaat. Je voelt verdriet opborrelen op soms pijnlijke momenten zoals emotionele uitbarstingen op het werk. Sommige zaken doen je plots herinneren aan het verlies en je voelt je alleen en misschien wat verlaten.

Stilletjesaan realiseer je dat het afscheid echt definitief is en dat er niets meer aan veranderd kan worden. Hoe kan je opnieuw jouw draad opnemen en verder gaan met jouw leven? Alles lijkt zo veranderd, ook jij bent een stukje anders. De eerste verdoving van de schok is uitgewerkt en je wordt terug in het dagdagelijkse leven geworpen met al zijn uitdagingen.

Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat?

Je voelt dat je echt niet veel kan hebben om ervoor te zorgen dat je terug het verdriet van het afscheid voelt opborrelen. Er is nog zoveel te vertellen en zoveel te voelen, en je merkt dat de mensen in jouw omgeving beginnen te reageren met dat je stilletjes aan terug jouw leven moet opnemen, dat je echt wel sterk genoeg bent om hierdoor te gaan. De aandacht van anderen voor jouw verlies verslapt en vermindert.

Na de eerste weken waarbij de telefoon misschien niet stil stond wordt het toch wat stiller en rustiger qua contacten.

Terwijl het in jouw binnenste helemaal niet stiller wordt, integendeel … Je komt in contact met allerlei gevoelens zoals schuldgevoel, angst, woede, wrok, hulpeloosheid, slachtoffergevoel…

Je zoekt tevergeefs naar stabiliteit en voorspelbaarheid, maar vindt deze niet. Zowel niet buiten jou als binnen jou. Het verandert continu en jij zit met deze roetsjbaan aan gevoelens, of je voelt nog weinig maar je slaapt nog steeds slecht, of je eet misschien slecht, of je hebt een algemeen gevoel van onbehagen.

Dat hoeft niet zo te zijn !

Met de groepssessies van de afscheidscoach kan je in een veilige, betrouwbare omgeving praten over jouw verdriet van het afscheid met lotgenoten. Je kan hierin herkenning en geruststelling vinden dat hetgeen waarmee jij nu worstelt ook door andere mensen wordt gevoeld.

Je kan hierin gegidst en ondersteund worden.

Door oefeningen maak je meer contact met jouw gevoel en kan je beter kaderen waarom je voelt wat je voelt.
Je wordt als het ware gegidst door jouw innerlijk landschap waardoor je ook een stukje verdieping kan vinden.

Het afscheid is al een tijdje geleden gebeurt en toch gaat het nog niet.

Het is al enige tijd geleden dat je met het plotse afscheid werd geconfronteerd. De wereld draait verder door en jij hebt het gevoel dat je stil staat. Het verdriet blijft op een of andere manier bij je hangen als een donkere wolk boven jouw hoofd. Mensen merken dit op maar durven er op een of andere manier niet met jou over spreken. Het is dan ook een tijdje geleden en jouw omgeving verwacht dat je volop terug in het leven staat.

En toch ben je niet in staat te genieten van het leven, je voelt je nog steeds niet lekker in je vel. Je voelt je niet in staat om beslissingen te nemen, je wordt nog steeds verdrietig op momenten dat je het niet ziet aankomen. Het verdriet blijft je als het ware aan je vastplakken. Hoe kan het nu toch verder?

Laat je hierin ondersteunen door persoonlijke coaching door de afscheidscoach.

Dit is het moment om persoonlijke gesprekken te doen met de afscheidscoach.

Tijdens deze gesprekken wordt je uitgenodigd om in een veilige begeleide manier op jouw manier verder te werken aan jouw verlies en bijhorend verdriet. Er wordt gezorgd voor meer verdieping en ontwikkeling. Meer informatie over deze persoonlijke gesprekken vind je hier.

Een overzicht van alle diensten van de afscheidscoach vind je hier.