Werkvorm : creatieve therapie

De bladeren zijn aan het vallen en soms kan dit ook betekenen dat we nood hebben aan emotionele en/of mentale begeleiding.

Laat je creativiteit spreken

Graag deel ik hierbij een van de methodes die ik regelmatig gebruik in mijn praktijk voor psychotherapie en afscheidscoaching: creatieve therapie. 

Het uitgangspunt van deze vorm van therapie is om de ingang te nemen om iets creatiefs te gaan doen. En creativiteit wordt breed omschreven : tekenen, knutselen, boetseren, dansen, schrijven, muziek maken, collages maken,.. 

De uitnodiging is om effectief in de ervaring te gaan stappen en vandaar uit te gaan voelen wat het met je doet. We zijn teveel aan het denken en via creatieve oefeningen kunnen we ons denken even loslaten en ervaren. 

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik dit afgelopen zomer mogen doen in een intense creatieve week in de Ardennen waarbij we elke dag 3 uur dansten en 1,5u beeldend werk deden. Ik kon zelf voelen wat beweging en creatieve expressie met me deed. Ik kwam sneller in contact wat me soms doet blokkeren en kon ermee aan de slag.  

Een voorbeeld uit de praktijk

Een client, die leed aan depressieve symptomen, zat vast zijn denken. Als ik vragen stelde over zijn gevoel, zijn binnenkant dan kon hij er niet bijkomen. 

Verschillende sessies gingen voorbij en ik begon zelf  frustratie te voelen dat we eigenlijk niet echt aan het opschieten waren. 

Tot ik dacht aan een concrete oefening: ik gaf de man een schoendoos en enkele tijdschriften. Ik vroeg hem om afbeeldingen te zoeken die hem op een of andere manier een emotie gaven en die dan te kleven aan de binnen of de buitenkant van de doos. 

Door deze oefening te doen kwam er beweging in de beleving van de client. Hij kwam in contact met zijn innerlijk weten en van daaruit konden we verder werken richting uitweg depressie. 

Omdat hij zich openstelde om dit te doen – hij zal misschien mijn frustratie gevoeld hebben – en bereid was om zijn innerlijke wereld te onderzoeken kwamen er zaken naar de voorgrond. 

Betekenis geven

Tijdens het creatieve werk bevraag ik clienten ook vaak op de volgende manier : Wat zijn nu jouw emoties? Wat voel je in je lichaam en wat denk je? 

Hierdoor kan aan het voelen en het doen, betekenis gegeven worden. Dit is voor ons mensen een belangrijke om te doen, we kunnen heel veel dragen als er betekenis aan gegeven wordt. Een belangrijk boekje dat hierover gaat is De zin van het bestaan van Victor Frankl, een psychiater die de concentratiekampen heeft overleefd.

“Tussen stimulus en respons, is een ruimte. In deze ruimte ligt onze vrijheid en kracht om onze reactie te kiezen. In onze reactie ligt onze groei en vrijheid.” 

Om het meeste uit creatieve therapie te halen is het volgende nodig bij zowel de client als de therapeut:

start fase:  goed formuleren van het probleem: wat maakt het probleem tot een probleem? of zit er nog iets achter? 

divergerende fase:  openstaan voor creatieve impulsen: het volgen van wat bijvoorbeeld jouw lichaam wilt doen in dans, welke geluiden willen gezongen worden? Het speelse kind in ons mag terug toegelaten worden.

illuminatie: het aha moment, waarbij er contact wordt gemaakt met soms onbewuste dingen;. 

convergerende fase:  uitstel van oordeel is hier belangrijk. Niet direct gaan evalueren of iets moois is of niet. Dit is moeilijk voor ons brein omdat die telkens wilt oordelen en we zijn ook wat beïnvloed door wat vroegere  leerkrachten tegen ons zeiden bv jij moet niet zingen of al goed dat je beter schrijft dan tekent. Waardoor we onze creativiteit wegstoppen in een ver hoekje van ons bewustzijn. 

Zelf aan de slag?

Als jezelf aan de slag wil gaan met creatieve oefeningen, kan ik alvast de volgende boeken en leraars aanraden : 

De beste versie van jezelf, een creatief journaal door Caroline Kelso Ook 

Alle boeken van Kerri Smith geweldig hoe zij haar lezers uitnodigt om te gaan maken. 

Make your creative dreams real door Sark 

Het schrijfhandboek door Saska De Bruin 

Wat denk je zelf hiervan? Is er misschien iets creatiefs dat jij kan ondernemen waardoor je meer inzicht krijgt in je eigen functioneren? Laat het me gerust weten. 

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.