Wat ik dus be-doel !

“Hij die zichzelf geen doelen stelt, werkt aan de doelen van anderen” Oscar Wilde.

Ik merk dat doelen stellen een thema is dat ik regelmatig tegenkom in mijn werk. Als coach vraag ik veelvuldig wat het doel is van de coaching. Wat het doel is van het gesprek. Welke doelstelling men wilt bereiken. Ook als trainer werk ik met en rond doelen. Personal Dynamics – van droom tot daad – gaat over je topdoel stellen en na te gaan en te voelen wat je hieraan wilt doen. En als Durftevragen begeleider wil ik zoveel mogelijk tips oogsten om het doel van iemand anders te realiseren.
Hoe komt het toch dat doelen me zo fascineren ?

Begin dit jaar heb ik het boek ‘Je allerbeste jaar ooit’ gelezen. Door middel van het boek krijg je inzicht in wat je echt werkelijk wilt realiseren in het komende jaar en hoe je precies 10 doelen formuleert. Het is een boeiend proces om te ervaren hoe je tot je doelen komt. Het heeft me in totaal een 12 uur gekost om tot de 10 doelen te komen. Een inspanning die echt wel werkt voor mij.
Ik ervaar dat doelen formuleren en werken met doelen me verschillende dingen opleveren. Doelen fascineren me dus niet alleen, ik werk ook graag met doelen voor mezelf en voor anderen. Wat levert het me dan op?

1 Veel energie.
Wanneer ik mijn doelen aan het bedenken ben dan krijgt mijn fantasie de ruimte om te spreken. Naar binnen keren en voelen wat er nodig is om iets neer te zetten voor mezelf en mijn omgeving. Het bruisende gevoel dat je krijgt wanneer je weet wat je echt wilt doen.

2 Voorstelling van een andere toekomst, nieuwe mogelijkheden.
Dit noem ik het verruimend effect van doelen. Door neer te zitten en de tijd te nemen om aan doelen te werken ,zijn er vele deuren mogelijk die zich kunnen openen. De ontdekkingstocht langs deze deuren en de beslissing om sommige deuren effectief te openen maken mijn geest ook meer open.

3 Focus en richtlijnen tot actie.
Doelen hebben ook een begrenzend effect. Het werken met doelen zet de lijnen neer van het speelveld waarin ik wil spelen. Wat ik wel en niet wil doen. Door de doelen meer te concretiseren in acties krijgt mijn tijdsindeling meer vorm.

4 Aanleiding om te vieren en te delen.
Als een doel behaald is wil je het ook markeren. Iets te vieren dan natuurlijk! Ook het onderweg zijn naar een doel en bepaalde mijlpalen bereiken kan me een goed gevoel geven.

5 Overzicht en inzicht.
Ik krijg vaak de vraag waar ik eigenlijk mee bezig ben. Door mijn doelen en bijbehorende acties te formuleren, krijgen anderen ook een beter zicht op wat ik aan het doen ben en hoe ze mij eventueel hierin kunnen ondersteunen.

Wil je zelf werken aan jouw doel(en) bekijk de volgende sites eens

http://www.sochicken.nl/
http://www.bestyearyet.nl/

En wil je feedback op jouw doelen, stuur ze me gerust door via mail. Ik ben benieuwd wat jij wilt realiseren in de komende maanden.

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.