Hoe overleef je vaderdag als je vader er niet meer is?

Elk jaar jaar de tweede zondag van juni is het er weer, vaderdag.

En wat kan jij doen als je vader er fysiek niet meer is? Naast de pijn die je kan voelen – naargelang wanneer je vader is overleden kan het nog heel erg pijn doen zelfs – is er ook het gemis of misschien zelfs het verlangen om je vader nog eens te kunnen spreken.

Mijn vader is in 2006 overleden, plots aan een hersenbloeding in het buitenland. We hebben geen afscheid kunnen nemen. Het was hard om hem te verliezen als de echte vadersdochter die ik was.

Ik deel graag met je volgende volgende vijf punten om komende vaderdag te overleven :

Probeer het wat te negeren namelijk als ik iets zie wat op vaderdag lijkt dan draai ik snel de bladzijde om als het in een magazine is of ik kijk weg als het tv is of … een beetje struisvogelpolitiek in actie, ik weet het. En dat werkt wel, ik ga mezelf toch niet blootstellen aan een grote dosis vaderdag plezier door nu naar doe het zelf zaken of andere vader winkels te gaan. Niet dat ik dat anders wel veel doe, het gaat vooral om toch wat te filteren.

Maak op een bepaalde manier contact met je vader. Ik ga even naar het kerkhof en denk aan de kwaliteiten en capaciteiten van mijn vader. Wat hij voor mij betekent en welke eigenschappen ik van hem heb overgeërfd. Het sociale in mij is bijvoorbeeld iets wat ik heb meegekregen van mijn vader. Hij was heel sociaal, hij ging soms gewoon op straat staan om te zien wie er passeerde en om daar een praatje mee te maken.

Vroeger in mijn geboortedorp zetten de mensen hun stoel buiten aan de voordeur op de stoep om dan te letten, te kijken naar de mensen die voorbij kwamen. Om zo te vertellen, verhalen te delen en te roddelen. Echte sociale fysieke interactie, een soort FB messenger avant la lettre. Op die manier sociale interactie stimuleren is toch geweldig.

Doe iets leuks, fijns voor jezelf. Dit jaar ga ik ofwel fietsen omdat mijn vader dit heel graag deed. Dat was ook iets wat we samen deden bijvoorbeeld naar de Tour de France kijken, heel apart om dan te zien hoe mijn vader mee leefde met de renners, me meer uitleg gaf over bepaalde renners. Echt fijn om dit te delen met mijn vader.  Ofwel een lange wandeling maken in de natuur, ook een hobby van mijn vader. Ofwel iets moois voor mezelf kopen, me wat verwennen met een mooi object, mijn vader zag ook graag mooie dingen.

Maak lekker eten klaar want mijn vader was iemand die ook graag at. Simpele kost dat had mijn vader graag. Hij had ooit een kookcursus gevolgd met andere mannen uit de buurt en hij kookte dan een keer per week. Dat was steeds lekker en soms ook bijzonder.

Dit doet me denken aan de tijd dat mijn vader me soms met de auto op zondagavond naar Leuven bracht en we af en toe nog iets samen gingen eten in Leuven, een snackje gewoon wij tweetjes gezellig babbelend over van alles.

Word wat nostalgisch en bekijk nog wat oude foto’s, hoe je vader er vroeger uit zag. Met wie hij zich omringde, hoe hij zijn leven heeft geleid. Ik ben dankbaar vooral dat hij mijn vader is geweest. Ik probeer die dankbaarheid ook uit te drukken in woorden bijvoorbeeld in een lied dat ik nu aan het schrijven ben.

En voor je het weet is de vaderdag weer voorbij ….

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.