Woorden die energie geven

Aandachtig bewust creatief dapper leven 

We wandelen door de heide, het is een winters landschap waar we zijn. Een open vlakte, af en toe een boom zonder bladeren, een witte rijplaag ligt op de lage begroeiing. We zijn allebei goed ingepakt in een warme winterjas. Het is al even geleden dat we elkaar gezien hebben. Ze is een collega psychotherapeut en ze vraagt me wat mijn voornemens zijn voor 2023.

Opmerkzaam voel ik bij mezelf wat er aan de oppervlakte wilt komen en ik antwoord  : “Aandachtig, bewust, creatief en dapper leven. Dat wil ik voor 2023.” 

Mijn college kijkt me aan en haar ogen worden iets groter : 

‘Dit is wel anders dan andere jaren waar je heel veel concrete plannen hebt. “ 

“Ja” , zeg ik tegen haar , “ er is iets veranderd. Er is een bepaalde verruiming gekomen. Zal ik je uitleggen wat deze woorden voor mij betekenen?” 

Aandachtig leven is de nodige gepast tijd nemen voor mensen en dingen die mij interesseren.  Om dingen niet te vlug te doen,  natuurlijk verloop te bekijken en te aanvaarden. 

Om lang voor een schilderij te blijven staan en volledig tot mij te nemen wat de betekenis en de invloed van dit kunstwerk op mij is. Om paar keer diep in te ademen vooraleer ik ga reageren op een mail van iemand. 

Aandacht is  een spier die ik kan trainen door bijvoorbeeld te mediteren of een boek te lezen.  

Bewust zijn heeft te maken met verschillende perspectieven kunnen innemen en daarin keuzes maken.  Wat is hetgeen dat ik vandaag echt wil? Wat moet ik doen van mezelf of van de ander? Kan ik andere keuzes maken? Welke perspectieven kan ik zien? Heb ik daarin flexibiliteit? 

Mijn bewustzijn kan ik vergroten door elke dag op te sommen waar ik dankbaar voor ben. Mijn dankbaarheid spier trainen door het op te schrijven. 

Waar ben ik vandaag dankbaar voor? De warmte hier in mijn living, het schrijven van deze tekst tijdens London Writers Salon (aanrader voor wie gefocust wilt schrijven) , de wandeling die ik daarnet gedaan heb in de kou. 

Creatief mogen zijn daarvan gaat heel mijn hart zingen. Het spelen, het uitdagen, het anders mogen doen en zijn dat maakt ze zo blij. Ik wil mijn creatieve zelf  omarmen in dit nieuwe jaar en daar  tijd voor vrijmaken. 

Deze spier kan ik trainen door te schrijven, te tekenen en te zingen. De blije vrijheid in mezelf vinden en die in expressie brengen. 

Dapper zijn in het eigen keuzes maken en meer durven nee zeggen. Om vanuit mijn eigen waarden en waardigheid te leven. De moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. 

Samengevat betekent 2023 een workout van volgende spieren 

aandacht – dankbaarheid – creativiteit –  nee, waardoor ik aandachtig bewust creatief en dapper kan leven! 

Wat zijn jouw woorden van 2023 en welke mentale – emotionele spieren wil jij trainen?  

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.