Talent ontwikkelbaar?

Januari, een nieuw begin, een verse start voor projecten en persoonlijke ontwikkeling?

Vorige week gaf ik aan 2 groepen leerlingen van het 5de middelbaar een korte lezing over waarom talent ontwikkeling belangrijk is voor jezelf en voor de toekomst.

Zelf had ik op die leeftijd weinig of geen benul wat ik zelf wilde of waar ik goed in was.

Toen ik naar Leuven ging om te studeren nam mijn moeder me mee naar de dienst Studieadvies om te laten onderzoeken wat eigenlijk een goede studierichting voor mij was.

Uiteindelijk is dat Toegepaste Economie geworden. Een all round opleiding waar ik later veel heb aan gehad bij verschillende werkgevers. Benieuwd welke dat waren? Dat kan je hier zien.

En gaandeweg door coaching, therapie en vele workshops ben ik nog meer in contact gekomen met mijn talent en passie. En vandaag werk ik volledig vanuit deze talenten.

Wat heb ik aan de leerlingen van het 5de middelbaar verteld? Ben je benieuwd? Ik vertel het kort hieronder aan de hand van enkele vragen.

Je kan deze vragen gebruiken om ook even voor jezelf te reflecteren over wat het komende jaar jou kan bieden.

Wat zijn jouw Troeven? Je weet soms wel wat je goed kan, maar doe je het ook graag. Andere mensen kunnen ons ook helpen te bepalen waar onze talenten liggen.

Waar ligt jouw Ambitie? Wat is jouw doel op korte, middellange en lange termijn? Kan je het SMART maken?

Wat wil je verder Leren? Welke workshops of trainingen wil je volgen? Ik werk veel samen met C-time. Kijk eens hier op hun website wat we allemaal kunnen geven aan jou.

Hoe bewaak je het Evenwicht? In tijden waar burn out om de hoek komt loeren is evenwicht heel belangrijk. Een leraar van mij zei ooit, echt evenwicht bestaat niet want dan zou je stilstaan. Het gaat om een dynamisch evenwicht, zoals een koorddanser van op een afstand staat die stil maar van dichtbij is die constant in beweging, kleine bewegingen die voor evenwicht zorgen.

Wat doe jij om jouw evenwicht te bewaren en zeker te bewaken? Waar zeg je ja en waar zeg je nee tegen?

Wat kan je Navragen? Welke hulpbronnen kan je raadplegen? Welke modellen zijn er in jouw buurt die je kan modelleren? Waarvan je dus kan leren?

Wat is jouw Todo lijst? Wat kan op je korte termijn in actie brengen? De kracht zit in de actie, wat is de eerste kleine stap die je kan zetten richting jouw doel?

En als je je verder wilt verdiepen in het onderwerp kan ik je de volgende boeken zeker aanraden :

Janet & Chris Atwood De passietest

Ken Robinson Het element

Marcus Buckingham Ontdek je sterke punten

James Clear Elementaire gewoontes

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.