Overgangen aanpakken

Begin september : overgang van de zomervakantie naar werk school regime. Een belangrijke overgang voor onze kinderen en ook voor onszelf. Hoe ga jij om met deze overgang? Heb je ernaar uit gekeken of kijk je er tegenaan? Weg vakantie gevoel, terug naar de sleur? Zeker in deze bijzondere tijden kunnen overgangen ons uitdagen. Welke heb ik ontdekt? 

Elke dag een nieuw begin!

Laten we beginnen met onze belangrijkste dagelijkse overgang. Hoe maak jij de overgang van dag naar nacht en omgekeerd? Heb jij een soort slaapritueel waarmee je de overgang markeert of duik je direct na (huishoudelijk) werk, eten, tv kijken in bed waarbij je het misschien moeilijk hebt om je gedachten te kalmeren. En zelfs moeite hebt om in slaap te vallen of wakker wordt ’s nachts en niet meer kan inslapen. 

Is het eens interessant om een slaapritueel te ontwikkelen, zoals we dat als kind ooit hebben gehad? Hoe zalig was het om ingestopt te worden, de lakens goed rondom jou vast. Hoe geweldig om voorgelezen te worden uit jouw favoriete boek dat je eigenlijk al van buiten kent. Ik word al helemaal weemoedig en nostalgisch.  

En hoe doe je de overgang van nacht naar dag? Spring je direct het bed uit (Can you feel the brand new day?) , kom je direct in actie, zorg je voor je gezin, nog laatste dingen doen voor het werk, haastig en met weinig aandacht voor jezelf? Hoe zou het zijn om een ochtendritueel te ontwikkelen waarbij je rustig wakker wordt, en met een kalm gevoel aan jouw dag begint?

Werken om te leven of leven om te werken? 

Een andere overgang die we regelmatig maken, is die van werkweek naar weekend en omgekeerd. Hoe pak je dat aan? Plof je vrijdagavond in de zetel en kom je er pas maandagochtend terug uit? Plan je jouw weekend vol vol met allerlei activiteiten of zoek je een goede middenweg? Heb je een activiteit die de overgang markeert van weekend naar werk week?

Einde vakantie terug werk overgang, is ook een overgang die indruk maakt. Vroeger had ik na een vakantie van 2 weken exact nog 2 dagen het vakantiegevoel kunnen houden totdat de werkstress het volledig overnam. Nu zorg ik ervoor dat ik het vakantie gevoel nog even kan behouden, door kleine dingen te doen die me blijven herinneren aan de vakantie zoals bijvoorbeeld eten van ananas (geeft mij een instant vakantie gevoel) , nog veel buiten eten, wandelingen doen, vakantie lectuur blijven lezen. Wat doe jij om nog in de vakantiemodus te blijven?

4 seasons in a day…

Overgangen van seizoenen : we gaan naar de herfst.  Over minder dan 21 dagen is het zover. De bladeren gaan vallen, een oproep om terug naar binnen te gaan. Wat kan je doen om deze overgang soepel te maken? Voor mezelf is het een belangrijke overgang die me jaarlijks uitdaagt en waarbij ik telkens zoek naar zaken die kunnen ondersteunen.  

Een leven van overgangen.

Tot slot hebben we als mensen belangrijke levensovergangen. Ontwikkelingspsycholoog Erik Erikson ontdekte 8 belangrijke fases die worden gebruikt in de ontwikkelingspsychologie.

bron : https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/34088-acht-levensfasenontwikkelingsfasen-van-de-mens-erikson.html#acht-fasen

 

Herken je de levenstaak en de deugd die bij jouw levensfase horen?

Rituelen kunnen helpen :

Overgangen markeren heeft voor mij ook te maken met rituelen. Het ritualiseren van het dagdagelijkse leven is zo krachtig.  

Ik herinner me hoe mijn grootmoeder, de moemoe, bepaalde dagelijkse zaken zoals brood snijden ritualiseerde door er een specifiek gebaar telkens bij te doen, of een bepaalde zin uit te spreken. Dat gaf haar en mij ook rust en voorspelbaarheid in deze handeling. Bij de overgang van dag naar nacht gaf ze mij telkens een kus en een kruisje op het voorhoofd, wat   rust bracht en verbondenheid met haar en iets groters. 

Enkele tips :

Wil je jouw overgangen meer ritualiseren dan kunnen volgende tips je misschien op weg zetten :

avond 

vermijd blauw licht een uur voor je naar bed gaat

neem een lauwe douche ons lichaam wordt daar ontspannen van 

doe rustige (yin) yoga oefeningen  (Rituals app kan je helpen)

lees een niet al te spannend boek 

ochtend

boek Morning Miracle een interessant boek van Hal Elrod 

https://www.werkenleven.org/2019/09/27/21-optimaliseer-je- ochtendroutine-en-verander-je-leven/

Donna Eden dagelijkse routine 

andere overgangen 

https://gripboek.nl  

boeken rond ontwikkelingspsychologie 

boek dagelijkse rituelen Mason Currey 

Trauma 

Als we overgangen niet goed doormaken of erin stagneren kunnen we getraumatiseerd geraken. 

Begin juli ben ik gestart met een opleiding Brainspotting. Een hele interessante methodiek die er mede door het natuurlijk herstelvermogen van ons brein ervoor kan zorgen dat de emotionele binding met een traumatische gebeurtenis wordt verbroken. Hierdoor kan er meer rust en verbondenheid met zichzelf ervaren worden.

Overgangen zijn belangrijke poorten die ons kunnen belemmeren of ondersteunen in onze groei. Waar kies jij voor?

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.