Waarom ik naar mijn coach luister?

Waarom ik graag naar mijn coach luister? 

Met haar mooie stem begeleidt ze me deze ochtend tijdens mijn wandeling in de natuur. 

Wat ik hoor is een opname van een coaching sessie die vorige maand online heeft plaatsgevonden. Haar energie is duidelijk voelbaar en ze deelt met veel plezier haar kennis en ervaring. 

Coach Christine Kane is een geweldige dame die na een loopbaan in de muziek de coaching wereld is ingegaan.  Een bedrijf leiden is volgens haar de ingang om aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Jouw bedrijf als spiegel van jouw ziel? Interessant uitgangspunt dat zij volledig heeft uitgewerkt in haar coaching. 

Vandaag gaat het in de coaching call oa over hoe de sociale media te gebruiken?  Wat is een goed kanaal en hoe ga je daarmee om? Christine’s tips gaan over kiezen voor 1 kanaal waar je klanten zitten en je daar vooral op gaan focussen. En het ook vol te houden. 

Terwijl ik verder wandel in de natuur en luister naar de wijsheid van Christine vraag ik mezelf af : “Hoe werkt een effectieve coach eigenlijk? Wat maakt een coach zoals zij succesvol?”   

Ze stelt gerust. 

Een goede coach geeft signalen van herkenning dat ze het ook heeft meegemaakt.  Het is normaal om dat nu in deze fase van je business mee te maken. Ze erkent jouw huidige realiteit waarmee je als ondernemer op dat moment zit. Christine vertelt vaak over een client (of zichzelf) die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Hiermee legt ze een emotionele connectie.

Ze geeft erkenning. 

Ze zal nooit zeggen : wat is dat een gekke vraag of gevoel, dat is toch voor niets nodig? Ze neemt elke vraag en waarneming serieus en gaat daar ook op in. Ze geeft je hierin begrip en erkenning. 

Ze heeft een positieve energie.

Ze heeft een aangename uitstraling en geeft hoop en vertrouwen. Door ook af en toe te lachen en zichzelf ook niet altijd heel serieus te nemen. Ze voelt actief en gereed aan. Ze is klaar om jou te ondersteunen. Ze is er helemaal met hoofd, hart en buik. 

Ze is nieuwsgierig en vraagt door. 

Christine durft door te vragen om meer te weten te komen wat er speelt bij de client, om zo een goed beeld te krijgen wat er nu precies speelt. Ze gaat op zoek naar de vraag achter de vraag. Ze durft ook kritische vragen te stellen die soms ongemakkelijk aanvoelen. 

Ze confronteert.

Soms zijn er dingen die je liever niet wilt zien of horen. Christine gaat ze toch eens bekijken en bloot leggen op een zachte gepaste manier. Dit kan pijnlijk zijn en je wilt het eigenlijk niet. De pijn geeft wel richting naar de mogelijke oplossing en groei als mens en ondernemer. 

Deze confrontatie kan dan de ingang zijn om iets aan te leren, of eerder af te leren. Vaak moeten we dingen afleren zoals de vroegere decaan van AMS vaak tegen me zei ‘ Leren is afleren’  Afleren om ruimte te maken voor iets nieuws? 

Ze gaat mee op zoek naar oplossingen

Christine stelt concrete vragen waarbij oplossingen naar boven kunnen komen. Door begrensde ruimte te geven kunnen nieuwe dingen ontstaan.  Na elke coaching sessie heb ik nieuwe inzichten waarmee ik effectief aan de slag kan gaan.  

Dit is wat een coach kan betekenen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat is voor jou de belangrijkste winst geweest om met een coach te werken? 

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.