De VUCA realiteit omarmen

“ Ik weet echt niet meer hoe ik moet reageren op al deze onzekerheden en angsten” zegt ze tegen me. Ze zit tegenover me in mijn werkruimte met haar armen en benen gekruist. Ze kijkt me vragend aan, haar ogen vertellen tegen me help me. 

De wereld van Sonja wordt steeds meer volatiel, onzeker, complex en ambigu. Ze heeft het steeds moeilijker om gepast antwoord te geven aan alle uitdagingen die op haar pad komen. 

Ze beseft dat de oude oplossingen niet meer werken en is op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Daarom zit ze bij mij, om de twee weken, samen op pad naar nieuwe horizonten, andere doelen, verandering in gedrag. 

Ik vertel haar dat we allerlei dingen kunnen doen zoals ten eerste een plan maken waarin ik haar uitnodig om haar visie neer te zetten. 

5 x Waarom

Waarom doe jij jouw job? Omdat ik graag mensen help zegt ze tegen me. 

Waarom help je zo graag mensen? Omdat ik dan voel dat ik iets kan bijdragen  

Waarom wil je bijdragen? Omdat ik positieve verandering in de wereld wil zien. 

Waarom wil jij positieve verandering? Om te laten zien dat er ook nog een andere werkelijkheid is. 

Waarom is die andere werkelijkheid nodig? Om volledig te kunnen zijn als persoon. 

Dat is haar visie op dit moment ze wilt volledig kunnen zijn als persoon. Ze wilt volledigheid ervaren in haar job. Dat zij er ook vol ledig mag zijn. Wat een pracht woord, vol in de ledigheid. 

Aan de slag

Daar gaan we samen mee aan de slag. Hoe kan je creatief vorm geven aan deze vol ledigheid vraag ik haar? Ze wijst naar de stiften en het papier. Ze begint te tekenen, ze kent dit,  ze vertrouwt haar handen die haar zullen wijzen naar een dieper weten en voelen. 

Vanuit de tekening die ze heeft gemaakt vraag ik haar wat nu belangrijk voor haar is. Welke waarden ze belangrijk vindt. 

Ze geeft aan dat veiligheid, respect en eerlijkheid belangrijke waarden voor haar zijn. Ik vraag haar hoe kan je zien dat je deze waarden aan het belichamen bent? Ze geeft concrete situaties waarin dit voor haar speelt. 

Ze zucht diep en er verschijnt een glimlach op haar gezicht.

Ze komt in contact met haar diepere waarom, heeft zicht op haar waarden en kan nu stappen zetten richting … haar doelen.

Wat zijn jouw 5 belangrijkste doelen het komende kwartaal? vraag ik haar. 

“Ik wil mezelf meer uitdagen om nee te zeggen om aan te geven waar mijn grenzen liggen. Ik wil me daarin ontwikkelen. “

“Heel interessant” zeg ik en” hoe ziet dat er dan concreet uit? “ En ons gesprek gaat hierover verder. Sonja krijgt meer en meer terug grip op haar realiteit en ervaart nu visie, begrip, duidelijkheid en wendbaarheid. De belangrijkste tools die ze kan inzetten om met de VUCA realiteit om te gaan.

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.