Egoïsme of zelfzorg?

De coachee zit met een neergeslagen blik voor me en zegt met een zucht :

‘ Er wordt zoveel van mij verwacht, ik moet morgen op 2 feestjes zijn. Ik ben moe en heel kortaf. Ik moet zoveel van mezelf.’
Even ervoor heeft hij me verteld dat iemand in zijn naaste omgeving is gestorven. Een vriend van de familie waar hij een goede band mee had.

Het woord kortaf valt opnieuw. Net als de eerste keer toen hij bij mij op gesprek kwam en hij aan het rouwen was over zijn scheiding. We zijn ondertussen 2 maanden intensief aan het samenwerken.

Ik opper voorzichtig of het iets met rouw zou kunnen te maken hebben.

‘ Ja, zegt hij dat speelt zeker. En ik weet niet goed hoe ik er deze keer mee om moet gaan.’

‘Ik wil eigenlijk niets doen morgen, niet naar die feestjes gaan. Rusten, maar is dat dan niet egoïstisch?’ vraagt hij me?

‘Helemaal niet,’ zeg ik. ‘Je bent dan juist goed voor jezelf aan het zorgen.’

En dit doet me denken aan : wat is de lijn tussen zelfzorg en egoïsme?

Als ik wikipedia parafraseer dan heeft egoïsme te maken met voor je eigen geluk gaan waarbij je geluk en belangen van anderen verwaarloost.

Zelfzorg heeft te maken met keuzes die ten goede komen aan je eigen ontwikkeling afgestemd op jezelf en je omgeving.

Reflecterend op de vraag van mijn coachee : wat is dan de grens? Namelijk of hij het belang of het geluk van zijn vrienden schaadt om niet te komen naar die feestjes en te kiezen voor zichzelf?

Het vraagt wel moed om te vertellen dat je zelfzorg nodig hebt en dit breng ik hem aan. 

‘ Hoe zou het zijn als je tegen je vrienden zegt dat je een belangrijke persoon hebt verloren, en dat je daar even tijd voor nodig hebt? Geen enkele echte vriend gaat daar iets van aanmerken toch?’ 

‘Ja ,zegt hij, zij zouden dat zeker wel begrijpen als ik het zo zeg. Maar dan moet ik een stuk van mijn stoer imago laten varen. ‘ 

Die kwetsbaarheid naar onszelf en de ander durven tonen is dan een vereiste om aan echte  zelfzorg te doen.

Zelfzorg in 4 stappen : 

1 voelen wat je nu nodig hebt  

2 die behoefte uiten aan jezelf en/of je omgeving  

3 mogelijke reactie opvangen 

4 actie ondernemen 

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.