Rouw en veerkracht

Ze kijkt me aan, zucht diep en vraagt me dan :

‘Wat kan ik doen om me terug de oude te voelen? Het is al zo lang bezig dat rouwen, het zet druk op alles wat ik doe. Ik blijf me moe en oud voelen. Ik ben een slappe vod. ’ 

Ik kijk naar de verlieslijn die tussen ons ligt en vraag haar wat zij zelf denkt. Ze antwoordt : 

‘Ik heb nu al veel oefeningen gedaan, ken mezelf beter dankzij de verliezen maar toch blijft het moeilijk, het verder alleen leven. ‘ 

Slaap, concentratie, ergens lang blijven,  het is moeilijk voor haar. Het is precies alsof er na de dood van haar partner een beestje in haar hoofd is gekropen dat haar steeds het leven moeilijker maakt.  

Spullen verliezen doet ze als de beste. Gisteren nog heeft ze op de trein naar huis een trui laten liggen. Het was warm in de trein, ze had de trui uitgedaan en nu ligt hij ergens weet niet waar. Dit is niet wie ze is, ze vergeet nooit iets.  Ze was een rots om op te bouwen, nu is ze een zandbank , af en toe zichtbaar bij eb maar vaak onder water bij vloed. 

Ik vraag haar wat zou kunnen helpen om terug wat meer energie te krijgen. Om als het ware meer veerkracht te ervaren ook in de rouw. Want het is niet omdat de verbinding verbroken is dat de veerkracht er helemaal uit moet zijn. 

Dit doet me denken aan een training die ik gaf rond rouw en veerkracht. Het kwadrant van Wilber en veerkracht daagde me terug voor de geest. Het oorspronkelijk kwadrant van Ken Wilber ziet er als volgt uit : 

pastedGraphic.png

We kunnen vanuit verschillende perspectieven kijken om naar een gegeven situatie te kijken. Als ik het samen met de deelnemers invulde voor veerkracht kwamen we tot : 

mindfulness – meditatie – dagboek schrijven – veilige plek visualisatie – yoga – ademen – affirmaties  lichaamswerk – massage – lijst energiegevers vreters 
familie opstelling – archetypes – weg van de held – sprookjes – godinnenkaarten  rituelen – lotgenotengroepen – kom op tegen .. – A team 

 

Omdat ik wist dat deze client al veel aan lichaamsbeweging deed vroeg ik haar om diep te gaan ademen. Een hele simpele oefening is de 16 seconden ademhaling. Dit deden we samen telkens 4 sec in – 4 sec vasthouden van de adem – 4 sec uitademen – 4 sec vasthouden. Heerlijk om dan even de rust te kunnen ervaren. 

Het deed haar deugd, ik zag het aan haar gezicht dat begon te ontspannen.  Het beestje in haar hoofd was ook  stil. Ze had een simpele manier nu in handen om de onrust, die vaak de kop opstak, even te laten ophouden.

Ontvang mijn Zielsinspiratie in jouw mailbox!

* verplicht veld

Kan ik jou helpen?

Het begeleiden en laten verhogen van het leervermogen van medewerkers is hierin steeds een rode draad geweest. Coaching is dan een logisch gevolg voor haar geweest. Meer dan 25 jaar bedrijfservaring zet zij in haar expertise nu in om ondernemers te begeleiden in hun uitdagingen.